Venčanja

Tradicija bidermajera različitih zemalja

Od antičkih vremena venčanja su bila ukrašena cvećem. Uz pomoć lepih i mirisnih živih cvetova lako možete naglasiti svečanost trenutka, dati puno prijatnih emocija mladencima i njihovim gostima. Cveće se takođe koristi za stvaranje frizure neveste, a izrada buketa za buduću suprugu može se sigurno nazvati zasebnim pravcem u cvećarstvu.

Prilikom izbora cvetnog buketa za nevestu, važno je uzeti u obzir puno nijansi. A to je stil proslave, boja, stil oblačenja i dizajn događaja. Buket za nevestu u različitim zemljama smatra se ritualnim atributom, koji je povezan sa mnogim tradicijama i sujeverjem.

Tradicija bidermajera u Americi

Upravo je u SAD-u venčani buket prvi put bio bačen nevenčanim deverušama. Veoma lepu ceremoniju pratila je želja da sretne voljenu osobu koja će uhvatiti cveće. Danas, neretko nevesta gostima ne daje svoj buket, već rezervni buket baca. Po pravilu izgleda kao pravi bidermajer.

Istoričari kažu da su se oko viktorijanskog doba ruže počele smatrati glavnim cvetom ljubavi, romantike. Tokom ovog istorijskog perioda, neveste su počele da prenose svoje bukete svojim prijateljima. To je rađeno da se par ne izbaksusira.

Inače, budući supružnik može bacati cveće na originalan način. Na primer, ona može da izabere domaćicu venčanog koncepta koristeći kviz ili komično takmičenje.

Bidermajer u Rusiji

Malo ljudi zna da je slična ceremonija venčanja postojala i u Rusiji. Prema drevnim tradicijama, nevenčani gosti su se na kraju večeri okupljali u krug, u čijem je središtu bila nevesta. Povezali bi joj oči, nakon čega su prijatelji srećne mlade igrali kolo oko nje. Kad bi ples prestao, cveće je dobijala devojka koja je bila najbliža nevesti.

Generalno, Sloveni nisu imali tradicionalni bidermajer. Menjao ga je venčić od cveća. To je simbol sunca, koji mladencima obećava srećan i dug život. Najčešće su za pletenje venca nevesta koristile lekovito cveće i bilje, svaka biljka imala je svoje značenje. Na primer, sveže kamilice simolizovale su snažnu ljubav, a klasje raži prosperitet.

Tradicija u mnogim zemljama je upotreba cvetova svetlih i nežnih nijansi prilikom sastavljanja venčanog buketa. Međutim, moderne neveste mogu pokazati maštu prilikom izbora modela i materijala za budući buket. Važno je samo da je rad koji su stvorili cvećari ugodan oku i u skladu sa imidžom devojke.

Bidermajeri u Srbiji

Bacanje bidermajera i u svim kulturama je opšte poznato verovanje da će se devojka koja ga uhvati prva udati. U Šumadiji nalazimo na malo drugačiji običaj slične simbolike a to je da nakon crkvenog venčanja, za vreme čestitanja, mlada upita neudate devojke: Hoćeš da te povučem za nos? Devojku koja pristane i koju mlada povuče za nos ubrzo očekuje venčanje.

I kod nas kao i u svetu bidermajer je nezaobilazni deo venčanja i nevestinog outfita.

Bidermajer i tradicija u Evropi

Ranije je cvetni aranžman za mladence sakupljan je iz biljaka. Veruje se da je tradiciju pravljenja svadbenog buketa uvela kraljica Viktorija. Po nalogu ove monarhine, ponovo su počeli da dodaju cveće narandžastog drveta u bukete.

U srednjem veku u Velikoj Britaniji neveni su se često dodavali nevestinim buketima. A latice ruže služile su za posipanje mladenaca na putu do crkve kako bi njihov brak bio srećan.

Što se tiče drugih evropskih zemalja, neke tradicije su takođe povezane sa bidermajerom:

  • u Španiji se venčanom buketu mora dodati narandžasto cveće. Takođe se koriste za ukrašavanje frizure neveste, jer je ova boja prepoznata kao boja sreće;
  • u Grčkoj u davnim vremenima, začini, aromatično bilje za zastrašivanje zlih duhova bili su uključeni u buket mlade. Bršljan bi  se koristio za ukrašavanje buketa kao znak devojačke ljubavi prema momku. Kasnije su narandžasto cveće dodavano u bukete Grkinje, naglašavajući nevinost buduće supruge;
  • u skandinavskim zemljama devojke koje su se udavale koristile su i mirisno bilje za ukrašavanje odeće. Verovalo se da će ovi sastojci doneti mužu Vikingu sreću na putovanjima.
  • u Austriji su se ranije umesto buketa koristili venci od mirte, ovo je simbol srećnog braka.

Bidermajer na istoku

  • U Kini su se od davnina venčani buketi izrađjivani u crvenim bojama. Crveno cveće je korišćeno za ukrašavanje, ukrašavanje kose, haljine.
  • U Japanu neveste često nemaju zaseban buket. U rukama drže obojene lepeze sa cvetnim dezenima. Za ukrašavanje kose koriste se sveže hrizanteme.
  • U Indiji se biraju lotosi za ukrašavanje nevestinog buketa i proslave venčanja uopšte. Često je upravo ovaj cvet središte kompozicije; može se dopuniti u buketu sa ružama.

Mi pravimo personalizovane bidermajere, jer svaka mlada kao i  venčanje je individualno i posebno. Kontaktirajte nas i mi ćemo vam napraviti baš onako kako ste zamislili.