Dekoracija

Spremne za još jedan buket cveća?

Dani pred vama doneće vam prekrasne bukete cveća. Buketi će biti razni, buketi od ruža, XXL buketi, korpe sa cvećem, box of flowers, buketi 101 ruža… Lako će biti sa cvećem koje je već aranžirano, međutim lep buket cveća zaslužuje i odgovarajući tip vaze! Zato je pravo vreme da  izaberete neke od ovih šest modela vazi koje će vam, nadamo se, uvek biti pune prelepog cveća.

Dobijanje cveća na poklon je jako lep gest i zato je važno da mu ukažete određeno poštovanje. Ali aranžiranje cveća je mala veština kojom treba ovladati. Treba imati na umu da vam za određeni tip buketa treba za njega određen tip vaze.
Nije potrebno da potrošite čitavo bogatstvo na kupovinu vaza, ali potreban vam je širok dijapazon oblika i veličina. Pogledajte naših šest predloga koji se najbolje uklapaju sa buketima.

U vidu trube
Ovaj tip vaze ima ravno dno i širi se pri vrhu, dopuštajući tako granama da se rasporede i dišu. Morate obratiti pažnju da imate dovoljno cveća da popunite ovu vazu, u suprotnom će izgledati proređeno.
Pobrinite se da skinete mašne sa buketa kako bi se cveće prirodnoije i lepše naslonilo na ivicu vaze.

Cilinder vaza
Sasvim ravna i jednostavna kružna forma karakteristične su za ovaj tip vaze. Idealna je za velike bukete ili za cveće neobičnih glava ili sa neobičnim nagibom, poput lala ili zumbula.
Iskoristite tegle kao vaze za male bukete. Možete isto učiniti i sa staklenim flašama, koristite neobično obojene flaše ili flaše zanimljivih oblika od vode, sode ili alkohola.

Flaša
Ovaj tip vaze je uvek ravan na vrhu, i ograničava kretanje grana kao i količinu cveća. Zato je ova vaza idealna za tanke grane japanskog cveća, jednu ružu ili gerber. Ako dobijete divan buket, razmislite o tome da cveće raspodelite u više flaša širom vaše kuće.
Ne morate da budete profesionalni dizajner da bi na ovaj način dekorisali kuću. Jednostavno smestite po jedan cvet u nekoliko flaša i rasporedite po kući… Na taj način ćete simbolično širiti i vašu ljubav.

Sferične vaze
Sferične vaze imaju veliku široku unutrašnjost i otvor srednje veličine, omogućavajući tako da se cveće slobodno kreće i spolja i unutra. Idealna je za grupu istih cvetova, poput lala. Široka sferična baza sprečava da cveće pada suviše na spolja.
Kada se odlučite za ovaj tip vaze, vodite računa da ona treba da dostigne 1/3 visine cveća. Možda ćete morati da kratite grane – radite to postepeno kako ih ne biste suviše skratili.

Kantica
Kantica se širi na vrhu i tako daje veću slobodu cveću. Ovaj model najbolje ide sa velikom količinom cveća, poput gomile baštenskih ruža sa listovima ili paperjastih hortenzija.
Kanta ne mora da bude rustična. Ako živite u moderno opremljenom stanu, izaberite ovaj oblik vaze u elegantnoj sivoj ili keramički beloj boji.

Nizak sud
Ovaj tip vaze omogućava glavama cvetova da slobodno plutaju. Dovoljno je staviti tri cveta i izgledaće sjajno. Možete iskoristiti hrizanteme, gerber, većinu orhideja i gardenija.
Ovaj tip vaze možete pronaći kod nas – od tankih, malih kristalnih posuda do velikih keramičkih komada.

Sada ste spremni za sledeći buket cveća!