Priče iz života

Jedan dana u životu kurira Cvećare Ivona

U nekim slučajevima kurir deluje kao barmen. Ne, naravno, on ne sipa jaka pića, već obavlja druge funkcije koje su dodeljene radnicima zabavnih ustanova: da bude prijatan pratilac i pomalo psiholog.

Kurir sam u službi za dostavu cveća i to su priče iz mog života.

Sudbina

Verovatno ste mnogo puta videli u filmovima ili na nekoj od društvenih mreža oglase poput: „Tražim devojku, video sam je na autobuskoj stanicina toj i takvoj stanici, ona je išla tamo. Pomozite mi da je pronađem – zaljubio sam se! ” Spolja sve izgleda suludo romantično, pogotovo ako se ove priče završe sa srećnim krajem.

Kurir po pravilu zna samo adresu za dostavu i ime osobe kojoj treba dostaviti cveće. Ali ponekad postoje situacije kada nam klijent navede neke detalje kako bismo mogli adekvatno da ispunimo njegovu narudžbinu. Tako je bilo i ovaj put. Umesto standardne adrese i imena primaoca, dobio sam malo čudne informacije: „Biti u 18:25 na stanici kod Vuka i sačekati blizu izlaza iz podzemnog iz pravca Bogoslovije. Pripremite divan renesansni buket koji se sastoji od gerbera, ruža i drugog divnog cveća. ” Dobio fotografiju ove devojke i rekao mi je šta je obukla.

S tim u vezi, postojalo je nekoliko vrsti rizika: devojka je mogla rano da se vrati sa posla, ode sa prijateljima u kafić, pronađe drugi način da se vrati kući – i ogroman broj scenarija. Ali dogodilo se tačno ono što se dogodilo i ja to zovem sudbinom. Tačno u 18:28 naša devojka izašla tačno tamo gde sam je očekivao. Njeno oduševljenje neočekivanim poklonom nije imalo granica, svi prolaznici bili su očito iznenađeni i čak pomalo šokirani neobičnom situacijom.

Tek kad sam sutradan stigao na posao da preuzmem druge porudžbine, saznao sam celu pozadinu ove zavere. Ispostavilo se da se par upoznao pre tačno godinu dana na ovoj  stanici i otprilike u isto vreme. Tačnije, oni se nisu upoznali, već samo sreli pogledom. Mladić je ipak uspeo da pronađe devojku koja mu se svidela. Priča ovog para više podseća na romantičnu melodramu, koja se završava predlogom za brak sa neobičnim buketom cveća. Iz nekog razloga sam siguran da je upravo tako i bilo.

Neki pridaju veliku važnost simbolizmu cveća. Nijedna sujeverna osoba neće dati buket žutih bagrema ili anemona, jer ovo cveće znači rastanak i tugu. Ali kamelije, imele, peršun ili crvene ruže su najrelevantnije cveće za osobu koja želi da izrazi iskrena osećanja. Za one koji tek počinju da razvijaju vezu, gerbere, koje predstavljaju flert i osmeh, biće idealan poklon. Takođe, divan poklon za vezu koja je tek započela biće buket šarenih i žutih tulipana, koji će devojci nagovestiti njen prelep osmeh koji osvaja sve oko sebe.

Besplatna
dostava na
adresu

Ljubav pre svega

Naravno, u mom poslu često postoje slučajevi kada primaoc očigledno nije raspoložen ili je naš klijent veoma kriv, pa cveće leti sa stepeništa ili balkona. Da, i to se dešava. Ali uglavnom pozitivni slučajevi ostaju u sećanju, oni vraćaju veru u dobro.

Bilo je to pre nekoliko godina kada sam prvi put počeo da radim za Cvećaru Ivona. Prišao nam je mladić sa molbom da jednoj osobi dostavimo cveće. Ima sledeću priču: dve i po godine nije komunicirao sa bivšom devojkom, ali osećanja nisu nestala. Odlučio je da podseti malo na sebe. Kao podsetnik izabran je jednostavan, ali neverovatno lep i nežan buket.

Sutradan sam otišao da dostavim cveće ovoj dami. U pravo vreme bio sam na pragu njenog stana. Na moju sreću, nakon zvona začuli su se koraci, a vrata su se otvorila preda mnom. Pojavila se ona – u životu nisam video lepšu devojku. Velike i veoma lepe oči, prelepa kosa i divan, pomalo postiđen osmeh. Skamenio sam se. Iskreno, zaboravio sam zašto sam došao.

Kada sam predao buket i zatražio da potpiše, devojka je primetila da cveće nije namenjeno njoj. Ispalo je da je ona kome je namenjen buket napustila ovaj stan pre otprilike godinu dana. Pošto naš klijent nije komunicirao s njom, on to nije znao.

Kao što sam već rekao, tada sam tek počeo da radim kao kurir za dostavu cveća, pa sam se odlučio na neobičan korak: cveće sam ipak predao, ali u sam platio iz svog džepa. Nisam mogao da ostavim ovu mladu damu bez pažnje. Devojka je bila impresionirana ovim korakom i rado je prihvatila poziv u kafić te večeri.

Tako sam, neočekivano, jednog od prvih radnih dana upoznao devojku iz svojih snova sa kojom nameravam da živim dug i srećan život.